Dette er hentet fra Facebook siden til NSF president Bjørn Salvesen.

Skrevet av Roy Jacobsen, i bulletinen fra Sjakk-NM på Røros 2002

“Når foreldre spør meg hvorfor ungene deres bør lære sjakk, holder jeg gjerne en forelesning på knappe femti sekunder. Det er den tiden det tar å messe fram at sjakkspillet er den mest dyptgripende metafor på selve livet, lekegrinda som gir ungene den dypeste forståelsen av hvem de er og hvordan det er fatt med den verden de lever i. Og det kan jo være brutalt nok. Men så føyer jeg gjerne til at de lærer konsentrasjonsevne, selvbeherskelse og kreativ problemløsning, at spillet rett og slett er en høyere utdannelse i studieteknikk.

Da blir de ofte litt mykere i blikket,

– Men hva om poden taper? lurer de. – Han/hun er så følsom, og det er som du sier et grusomt spill?

– Joda, men barn vil gjennom læreprosessen flyte på en forfriskende blanding av lek og alvor som gjør dem i stand til å takle nederlag uten å miste selvtilliten, og – vel så viktig: som etterhvert også lærer dem å vinne uten å hovere.

Man skulle ved sjakkbrettet altså ha en glimrende anledning til å kurerer både hovmod og dårlig selvtillit. De fleste turneringer spilles jo etter det geniale Monradsystemet, som sørger for at ungene matches mot jevnbyrdige og over tid vil ha mulighet til å vinne like mye som de taper.

Sjakkspillet har også den egenskap at det får sprellemenn til å roe seg ned, det gir adrenalinkikk som gjør det overflødig å hoppe utfor fjellskrenter i fallskjerm og kjøre villmann på motorsykkel. Og så avviser jeg alle hentydninger om at det kun bedrives av nerder og inneslutta særlinger – den tid er forbi, sier jeg, også her til lands, nesten i hvert fall, for sjakk er et språk like internasjonalt som musikken, det er i organisert form større enn fotball ettersom det ikke kjenner aldersgrenser hverken oppover eller nedover; det har uendelige rikdommer og muligheter og kan aldri ‘rundes’, som et dataspill, eller ‘løses’, som en matematisk likning; det er kort og godt et stykke evighet, kunst og vitenskap i skjønn forening, og det har siden sin spede barndom i India spred både glede og sorger gjennom femten lange århundrer; bare de stor verdensreligionene kan oppvise maken til kulturhistorie.

Og Glem heller ikke, fortsetter jeg, at Luther ikke ropte ‘kvinner, vin og sang’ da han skulle prise livets sødme, men ‘sjakk, kvinner, vin og sang.’ Det gjorde han i sikker forvissning om at Herren skapte dette spillet nettopp for å gi de kranglevorne undersottene sine en arena der de kunne i krige uten å drepe hverandre.

Og nå skal altså denne praktfulle idrett bedrives på Røros i åtte samfulle dager, det åpne norgesmesterskap, som samler vår ypperste elite, Simen Agdestein, Rune Djurhus, Einar Gausel, Kjetil A. Lie, Leif Erlend Johannessen, Tostein Bae – allerede hyllet som ‘norsk stål’ i Dagbladet, det vesle mirakel Magnus Carlsen, elleveåringen som har sjarmert sjakkverdenen i senk med sitt fredelige gemytt og sine ufattelige evner på brettet.

Men først og fremst blir dette en folkefest for store og små entusiaster, gamle og unge, nærmere seks hundre i tallet, det kunne naturligvis ha vært fler, ja, hele greia burde vel strengt tatt vært større enn Norway Cup – og det skulle framfor alt ha vært flere jenter her enn det tapre førtitall som har meldt seg på -, men norsk sjakk er i vinden som aldri før, takket være både innsatsen til våre elitespillere internasjonalt den siste tiden og det maurflittige arbeidet som bedrives på grasrotnivå rundt omkring i klubber og skoler. Ingen burde derfor bli overrasket om Røros blir nok et sjumilssteg i retning av å gjøre sjakken til den folkeidrett den bør være i en kulturnasjon.

Og til alle dere som aldri har opplevd en sjakkturnering før, som kanskje lurer på om dette er noe som dere selv eller ungene deres burde snuse litt nærmere på: kom og se og lytt til stillheten!

Den inneholder flere dramaer, mer lysende triumfer og bitrerere nederlag enn noe ord kan uttrykke. Og akkurat det er ganske surt å måtte innrømme for en forfatter.”

Foto: Dagbladet

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.